

Hos Magnus och Carolina Webe på Ånstänga Lantbruk & Handelsträdgård utanför Linköping odlas ekologiska tomater i storskalig odling. Sedan några år har paret även satsat på ekologisk kycklinguppfödning och har närmare 10 000 kycklingar på gården. Deras nya Merlo Multifarmer 44.9CS kommer till nytta i allt från att fylla på flis och ved i pannorna som värmer upp växthus och stall till att utfordra djuren.
Ånstänga gård är Magnus Webes familjegård. Här har hans föräldrar drivit ekologiskt lantbruk med spannmål och köttproduktion i mindre skala så länge han kan minnas. Att ta över gården var inte självklart från början. Magnus Webe utbildade sig därför till ingenjör och jobbade i närmare tio år på Saab i Linköping innan han och hans hustru Carolina bestämde sig för att satsa på gården och utveckla produktionen för att kunna leva på den.
– Vi bestämde oss 2010 för att satsa på yrkesmässig grönsaksodling och byggde då växthusen där vi odlar 3 600 tomatplantor och 260 gurkplantor varje år, berättar han.
Tomaterna säljs dels genom den egna gårdsbutiken men även till flera stora butikskedjor och restauranger. Den ursprungliga produktionen – nötkött och spannmål – finns kvar i mindre skala. Dessutom har paret under senare år valt att även satsa på ekologisk matkycklinguppfödning och har två kycklingstall med 4 800 kycklingar i varje.
För ett år sedan bestämde sig Magnus Webe för att investera i en Merlo Multifarmer 44.9CS.
– Jag hade läst i branschpress om teleskoplastare inom lantbruket men hade ingen tidigare erfarenhet av det. Vi har använt två traktorer och en lastmaskin i vår verksamhet, men i och med att lastmaskinen blev mindre driftssäker med åren så blev andratraktorn mest använd för lyft och jag insåg att en teleskoplastare skulle passa bättre för vår verksamhet, berättar Magnus Webe.
Han tog kontakt med AB Hüllert Maskin och kom tillsammans med säljaren fram till en Merlo Multifarmer 44.9CS var den maskin som skulle passa bäst på Ånstänga. Utan att ha provkört maskinen bestämde sig Magnus för att slå till och innan jul förra året levererades maskinen till gården.
– Vi använder den dagligen till en mängd olika arbetsuppgifter. En stor och viktig uppgift för maskinen är att fylla på flis och ved till pannorna som värmer upp växthus och kycklingstall. Vi har en tre kubiksskopa och gör arbetet på ungefär en tredjedel av tiden mot när vi körde med traktorn, säger han.
Merlo Multifarmer 44.9CS används även för utfodring av gårdens kor och för utgödsling i stallarna.
– Gödslingen i växthuset gör vi manuellt men vi har stor nytta av att kunna sticka in skopan med teleskoputskjutet i växthuset. Det är mycket handarbete i ekologisk växthusodling, säger han.
Det var dessutom viktigt för Magnus att teleskoplastaren vid behov skulle kunna ersätta lantbrukstraktorn. Merlo Multifarmer 44.9CS är byggd utifrån lantbrukets behov, utrustad med bland annat trepunktslyft, mekaniskt kraftuttag och hitchkrok.
Magnus Webe har provat att dra gårdens ogräsharv med utmärkt resultat.
– Det är sikten bakåt som är mer begränsad med en teleskoplastare än en traktor, men med hjälp av kamerorna tycker jag att det funkar riktigt bra. Det var nog en och annan granne som höjde på ögonbrynen kan jag tro när jag var ute och harvade, säger han.
Till sin Merlo Multifarmer 44.9CS har Magnus och Carolina Webe bland annat en trekubiksskopa till flishantering, en planerskopa, balspjut, containerskopa och gripklo.
– Jag skulle vilja ha en gripsåg också för att smidigt kunna hantera längre stockar som vi eldar i vedpannan, säger Magnus Webe.
Han hittar ständigt nya arbetsuppgifter för maskinen – fastighetsunderhåll inte minst.
– Det var inget som jag tänkt på innan, men vi har kunnat komma åt att måla nocken på ladugårdsbyggnaderna bland annat, säger han.
Framförallt är det räckvidden som Magnus Webe är mest nöjd med. Merlo MF 44.9CS har en maximal lyfthöjd på 8,8 meter och en lyftkapacitet på 4 400 kilo, 3 800 kilo med BM-fäste.
– Det är guld värt att nå överallt. Man behöver inte längre göra omtag och trixa för att nå dit man vill, säger han.
– Nivellering vill jag också lyfta fram, vi kör på mycket ojämna underlag och då är det en jättebra funktion, säger han.