Kundreportage -Merlo har fullt upp på bisongården

På Södra Älgånäs gård i Väse i Värmland driver Nicklas Boqvist en gård med 500 nötdjur och ett 50-tal amerikanska bisonoxar. Till sin hjälp har han två Merlo teleskoplastare som används till allt från utfodring till balhantering och diverse utlastningar.

– Tanken var att den äldre maskinen skulle pensioneras när vi fick den nya, men så blev det inte. Vi har fullt upp för båda maskinerna, berättar Nicklas Boqvist.

Bisonbesättningen köpte Nicklas Boqvist för tre år sedan från ett dödsbo i Dorotea.

– Jag hade funderat på det ett tag, men det är dyra djur och i Sverige finns det kanske fem besättningar så det är inte så lätt att få tag i heller. När jag hittade de här djuren bestämde jag mig och det har jag aldrig ångrat. Bisonoxar är väldigt trevliga djur att arbeta med, säger Nicklas Boqvist.

Djuren går ute året runt, därför har också gården stor nytta av båda sina teleskoplastare under många timmar varje år. Den äldsta, en P38.10 från 2013 har gått 8 000 timmar.  TF45.11T CS är det senaste tillskottet. Den levererades i början av året och har nu gått ungefär 500 timmar. I genomsnitt körs maskinerna vardera runt 1 500 timmar om året på gården.

– Jag tittade aldrig på något annat märke när det var dags att köpa ny maskin. Jag är väldigt nöjd med vår äldre Merlo – du kan inte hitta en mer driftsäker maskin – därför var det inget att fundera på, berättar han.

Kraven som Nicklas hade var att maskinen han köpte skulle nå minst tio meter, vara smidig, stark och bekväm.

– Jag ville att den skulle klara lite mer än 38.10:an, men ändå vara liten och smidig. Råstyrka var viktigt, eftersom vi ganska ofta gör tunga lyft. Sidoförskjutning var också ett krav, det har vi blivit bortskämda med, säger Nicklas Boqvist.

Den maskin som svarade upp bäst mot Nicklas önskemål var Merlo Turbofarmer 45.11 T CS.

– Från början hade jag tänkt att den äldre Merlon skulle pensioneras när vi fick den nya, men den används lika minst mycket som tidigare. Tack vare att vi nu har två teleskoplastare kan vi dessutom göra vissa moment mer effektivt, förklarar Nicklas Boqvist.

– Hur klarade vi oss innan vi hade de här maskinerna? Jag skulle inte vilja vara utan någon av dem idag, tillägger han.

Den nya Turbofarmern används till stor del till skötsel av bisonoxarna. Den behövs när djuren ska utfodras för att tippa fodrar över hängnen. Djuren skjuts på gården och för att få ut kropparna är en stark maskin nödvändig – den tyngsta oxen väger uppemot 1 500 kilo.

– Vi använder den också för att hämta ensilagebalar, halm och diverse andra sysslor. Vi har också en nedlagd grustäkt på vår mark där vi hämtar en del grus som vi har till olika byggen. Det förekommer att vi gör lyft åt andra också, men oftast har vi fullt upp med den egna verksamheten, förklarar Nicklas Boqvist.

Teleskoplastarna har helt och hållet ersatt gårdens jordbrukstraktor med frontlastare.

– Ja, traktorn står mest. Jag ska nog hänga av lastaren till och med. Drivmässigt tycker jag den nya maskinen är ett strå vassare än 38.10:an, men båda kan ersätta en hjullastare eller en traktor med lastare utan problem, säger han.

Eftersom Nicklas använder maskinerna varje dag året om för att sköta om sina djur är driftssäkerhet bland det viktigaste för honom. Den äldre maskinen skruvar Nicklas och de andra som jobbar på gården med själva när det behövs och skulle reservdelar behövas är det nära både till verkstaden i Karlstad och till Hüllerts anläggning i Vara.

– Det har aldrig varit några problem att få hjälp från Hüllert när man behövt det. Man får återkoppling direkt när man hör av sig och de är kunniga på grejerna. Det märks att de har hållit på med det här länge, säger han.

 


Nyfiken på Merlo teleskoplastare?

Här hittar du din lokala säljare som kan hjälpa dig med svar på dina frågor. 

 

Fler nyheter

Öka produktionen och vinsten med en Merlo.
Tryggt maskinägande med service och support i världsklass
Nytta och mångsidighet med Merlo teleskoplastare

Hitta rätt teleskoplastare för din verksamhet.

Kontakta din lokala säljare så hjälper vi dig!

Roger Pettersson

Säljare
  • Småland/Blekinge/Skåne/Öland/Gotland
070-193 73 17
roger.pettersson@hullert.se
Säljare
  • Mellansverige
070-839 92 09
klas.vangen@hullert.se
Säljare
  • Norrbotten
  • Västerbotten
070-727 91 00
peter.sjostrom@hullert.se

Karl-Fredrik Bengtsson

Säljare
  • Skaraborg
  • Stockholm
  • Östergötland
070-193 73 10
karl-fredrik.bengtsson@hullert.se

Jakob Burge

Säljare
  • Göteborg
070-193 73 20
jakob.burge@hullert.se

Thomas Larsson

Säljare / Försäljningsadministration
  • Vara
070-193 73 02
thomas.larsson@hullert.se
Sök