Merlo lyfter Skellefteås nya kulturhus

Merlo lyfter Skellefteås nya kulturhus

Med sina 84 meter kommer Skellefteås nya kulturhus att bli en av världens högsta träbyggnader. Bygglogistiken sköts till stor del av en Merlo P30.10 och en Merlo R40.30 som ägs av Norrlands Byggmontage AB.

I september i år är förhoppningen att den spektakulära byggnaden i Skellefteå ska invigas. Sedan ett par år tillbaka jobbar Norrlands Byggmontage med projektet, både på byggdelen, men också till stor del med bygglogistiken.

– Merlo P30.10 är den perfekta maskinen för det här uppdraget. Den är smidig att ta sig fram med och klarar både höga och tunga lyft. Lyftgeometrin var precis den jag var ute efter, säger Jonny Eriksson, vd på Norrlands Byggmontage.

Han valde Merlo P30.10 just med anledning av lyftkapaciteten, som han menar är ”outstanding” bland teleskoplastare i den här storleken. Tack vare stödbenen står han stadigt och stabilt i alla lägen och klarar både höga och tunga lyft.

– 30.10:an går här på heltid, sedan gästspelar 40.30:n när det behövs. Det kommer nog att bli lite mer nu, eftersom den stora kranen precis monterats ner. Vad jag vet är vi de enda i Skellefteå som har en 30-meters teleskoplastare, säger Jonny Eriksson.

kulturhuset i Skellefteå under byggnation

I uppdraget ingår att lasta och lossa material från lastbilar, men också att lyfta alla typer av  byggmaterial under projektets gång.

– Vi hanterar allt från glaspartier till virke och panel. Jag har valt hydrauliska gafflar som är 2 meter breda och 1,6 meter långa, berättar Jonny Eriksson.

När Jonny investerar i nya maskiner sparas det inte på något och både P30.10 och R40.30 har i stort sett all tänkbar utrustning.

– Dieselvärmare, ledramp med magnetfäste som är lätt att plocka av när det behövs, hitchkrok, stödben… Jag har även bytt från 20-tums däck till 24 tum, vilket ger en helt annan känsla i maskinen. Den blir oerhört stadig och stabil, säger Jonny Eriksson.

Sedan leveransen sommaren 2019 har Jonny hunnit köra ungefär 1 200 timmar med sin maskin. Han imponeras även över bränsleförbrukningen som snittar på 2,7 liter i timmen.

– Du måste skriva om Hüllerts service också, det är mycket tack vare den som man väljer dem. De har ställt upp till hundra procent så fort det varit någonting. Jag är väldigt nöjd, både med Hüllert som leverantör och med maskinen, säger Jonny.

I vintras fick P30.10 kallas in för specialuppdraget att röja undan snö som drivit in i ett parkeringshus.

– Vi åkte först dit med vår redskapsbärare, men den var för hög för att komma in. Då kom jag att tänka på Merlon och den tog sin in med fem centimeter till godo. Det finns hur många användningsområden som helst egentligen för den här maskinen. Man blir oerhört flexibel, säger han.

 


Läs mer om Norrlands Byggmontage här!

Fler nyheter

Öka produktionen och vinsten med en Merlo.
Tryggt maskinägande med service och support i världsklass
Nytta och mångsidighet med Merlo teleskoplastare

Hitta rätt teleskoplastare för din verksamhet.

Kontakta din lokala säljare så hjälper vi dig!

Säljare
  • Småland/Blekinge/Skåne/Öland/Gotland
070-193 73 17
roger.pettersson@hullert.se

Ola Ågren

Säljare - Castloaders
  • Skaraborg
073-382 00 09
ola.agren@hullert.se
Säljare
  • Mellansverige
070-839 92 09
klas.vangen@hullert.se
Säljare
  • Norrbotten
  • Västerbotten
070-727 91 00
peter.sjostrom@hullert.se
Säljare
  • Skaraborg
  • Stockholm
  • Östergötland
070-193 73 10
karl-fredrik.bengtsson@hullert.se

Jakob Burge

Säljare
  • Göteborg
070-193 73 20
jakob.burge@hullert.se
Sök