Kundreportage: Teleskoplastare – ett perfekt val för skidanläggningen

[2021-09-08]

Teleskoplastare – ett perfekt val för skidanläggningen

En teleskoplastare är den ultimata maskinen för en skidanläggning. Den klarar branta sluttningar, höga lyfthöjder och tar sig fram lika smidigt sommar som vinter.

– Mångsidigheten och smidigheten var avgörande för oss, berättar Niclas Ohlslöf, fastighet- och sportchef på Ramundbergets skidanläggning som investerat i en Merlo MF40.9CS.

Den första snön har just fallit i Ramundberget första veckan i september och inom kort ska anläggningens Merlo MF40.9CS få på sina kedjeförsedda vinterdäck. Maskinen används för ett stort antal arbetsuppgifter på skidanläggningen, allt från att lyfta upp personal i personkorg för att serva skidliftar och lyktstolpar till att bära material upp för fjället och ploga snö.

– Mångsidigheten var bland det viktigaste för oss. Det är svårt att ta sig fram med maskiner på våra branta sluttningar och trånga ytor så vi behövde en smidig maskin med bra kapacitet och det har vi hittat i Merlo MF40.9 CS, fortsätter Niclas Ohlslöf.

Under sommaren har det byggts cykelleder på fjället och stora mängder grus har behövt transport. Med hjälp av en traktorkärra har Merlon dragit upp 8 ton grus samtidigt som den burit 3 ton i skopa 300 höjdmeter upp för fjället. Med trepunktslyften har den också använts med en slaghack för att klippa gräs på ruffen på anläggningens golfbana.

I mars i år levererades maskinen, men redan i december förra året fick Ramundberget en lånemaskin från AB Hüllert Maskin.

– Det var en Merlo 50.8-modell och den räckte inte riktigt till. Nio meters räckvidd passar oss bra, den hade gärna fått nå ett par meter till men ska man ha den räckvidden blir maskinen för stor istället. Vi klarar av att göra underhållsarbete på höga höjder på ett säkert och godkänt sätt, säger Niclas Ohlslöf.

Merlon har ersatt både en JCB409 som användes för att ta sig fram på de trånga ytorna och den större Volvo L60 som användes på större ytor.

– Både motormässigt och kapacitetsmässigt är den jämförbar med vår större hjullastare. Vi valde att göra oss av med båda hjullastare och satsa fullt ut på teleskoplastaren. Skulle vi behöva en hjullastare vid något tillfälle kan vi hyra in en istället, säger Niclas Ohlslöf.

Maskinen har lockat intresse från andra skidanläggningar i trakten och redan efter en kort tids körning var Ramundbergs maskinförare idel positiva.

– Vi har verkligen hittat rätt maskin i Merlo MF40.9CS för våra behov, säger Niclas Ohlslöf.

– Dessutom är den grön och matchar vår nya hybridpistmaskin. Hållbarhet har under många år varit viktigt för Ramundberget och även om hjullastaren vi använde var från 2018 så känns det bra att vi har en maskin som uppfyller de senaste miljökraven.

 


 

Mer information om Ramundberget hittar du här!

Fler nyheter

Öka produktionen och vinsten med en Merlo.
Tryggt maskinägande med service och support i världsklass
Nytta och mångsidighet med Merlo teleskoplastare

Hitta rätt teleskoplastare för din verksamhet.

Kontakta din lokala säljare så hjälper vi dig!

Säljare
  • Småland/Blekinge/Skåne/Öland/Gotland
070-193 73 17
roger.pettersson@hullert.se

Ola Ågren

Säljare - Castloaders
  • Skaraborg
073-382 00 09
ola.agren@hullert.se
Säljare
  • Mellansverige
070-839 92 09
klas.vangen@hullert.se
Säljare
  • Norrbotten
  • Västerbotten
070-727 91 00
peter.sjostrom@hullert.se
Säljare
  • Skaraborg
  • Stockholm
  • Östergötland
070-193 73 10
karl-fredrik.bengtsson@hullert.se

Jakob Burge

Säljare
  • Göteborg
070-193 73 20
jakob.burge@hullert.se
Sök